OMÜ’lü Bilim İnsanları Hayat Kayası Mağarası’nda Antibiyotik Potansiyeli Taşıyan “Ay Sütü” Bakterisi Keşfetti
22 Ocak 2025, Çarşamba - 15:12
Güncelleme: 22 Ocak 2025, Çarşamba - 15:19

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Aylar, Samsun’un Bafra ilçesindeki Hayat Kayası Mağarası’nda Türkiye’de ilk kez “Ay sütü” bakterisinin bulunduğunu açıkladı. Bu bakterinin antibiyotik özelliği ile ilaç yapımında kullanılmasının düşünüldüğünü belirten Dr. Aylar, İngiltere ve İskoçya’da bu maddenin benzer özellikleriyle ilaç sektöründe kullanıldığını ifade etti.

“Bu çalışma Türkiye’de bir ilk olacak”

Bafra ilçesi Esençay ve Başaran mahalleleri arasında bulunan Hayat Kayası Mağarası’nda keşfedilen “Ay sütü” bakterisinin analizi, mikrobiyologlar tarafından yapılıyor.  Doç. Dr. Aylar, “Bu çalışma, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. İlk bulgularımız oldukça olumlu. Uzun bir süreç gerektirse de bu maddenin bir ürüne ve patente dönüşmesi için çalışıyoruz” dedi.

“Hayat Kayası Mağarası Türkiye’de sayılı mağaralar arasında yer alıyor”

Hayat Kayası Mağarası’nın Karadeniz’deki nadir oluşum mağaralarından biri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aylar, “Samsun’un Bafra ilçesinde yer alan Hayat Kayası Mağarası, oluşum ve şekil bakımından Türkiye’de sayılı mağaralar arasında bulunuyor. Karstik bir yapıya sahip olan mağara, kireç taşlarının çözünmesiyle oluşmuş. 170 metre uzunluğunda ve kabaca ‘T’ harfine benzeyen bu mağara, doğal miras alanı olarak büyük bir zenginliktir.  Mağaranın içinde yer alan ve yabancı literatürde ‘Moon Milk’ olarak bilinen ‘Ay sütü’, mikrobiyal etkiler sonucu oluşan özel bir maddedir. Bu oluşum genellikle mağaranın “alacakaranlık” olarak adlandırılan, ne çok aydınlık ne de çok karanlık olan bölümünde bulunur.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de ilk olan bu çalışma, önemli sonuçlar doğurabilir”

Doç. Dr. Faruk Aylar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Veterinerlik Fakültesi’nden uzmanların katılımıyla yürütülen çalışmalara düzenli olarak devam ettiklerini vurgulayarak, “Bu çalışmalarla mağaranın bilimsel değerini artırmayı ve ‘Ay sütü’ bakterisinin faydalarını ortaya koymayı amaçlıyoruz.  Araştırmalarımızın ilk bulgularını elde ettik. Her ay düzenli olarak bu mağaraya gidiyoruz. Türkiye’de ilk olan bu çalışma, önemli sonuçlar doğurabilir.” dedi.